Mikä on paras shakkiohjelma tietokoneelle?
Tarjontaa on monenlaista maksullisia on Fritziä, Schredderiä, ChessGeniusta sun muuta. Oma mielipiteeni on, että tavarat voi hankkia osissa. Jos Fritzin käyttö näyttää hankalalta, mutta haluat saman tehon tms. voit hankkia ne osissa. Ihan Googlea käyttämälläkin voit löytää erilaisia shakkiin tarkoitettuja ohjelmia, jotka kaikki eivät suinkaan ole varsinaisia shakkiohjelmia. Ohjelmat voivat olla vaikka vain käyttöliittymiä, esim. linkkilistalta löytyvä ChessPad on mukavan pienenkokoinen, ei vie tilaa, mutta tekee vain ja ainostaan sen, mitä varten se on tehtykin, eli näyttää ja tuottaa pelejä visuaaliselta shakkilaudalta PGN-tiedostoiksi, joita käytetään shakkipelien tallennusmuotona. Itsellä ainakin tosin ChessPadiin on tullut jokin vika, joka tekee peliluettelosta käsittämätöntä siansaksaa, liekö ääkköset sekoittanut. ChessPadin lisäksi voit löytää samankaltaisia ohjelmia, esim. WinBoard tai XBoard. Nämä ovat muuten samanlaisia suurinpiirtein kuin ChessPad, mutta niihin voit erikseen ladata avauskirjastoja, loppupelikirjastoja ynnä muuta pikkusälää, mutta myös itse shakkimoottoreita (engine)! Mainitsemani ohjelmat on ladattavissa netistä täysin ilmaiseksi. ChessCat on aika pieni ja suppea myös, mutta hivenen ChessPadiä laajempi.Itse olen hieman vaativampi ja käytän ChessBasen Light-versiota (ilmaisversiota) (linkki:ChessBase Light 2007). Se pystyy näyttämään ja tuottamaan shakkipelejä sujuvasti, pelipöytäkirjoihin voi vaivatta lisätä kommentteja ja erilaisia muunnelma vaihtoehtoja, pelejä katsellessa näkee visuaalisilla nuolilla tehdyn siirron uhkaukset ja suissa olevat nappulat, jopa välillisesti. Lisäksi katsellessa voit kytkeä jonkun shakkimoottorin päälle, itse tutkin joskus mitä eroja eri Fritzin versiot löytää asemasta. Moottoreiksi voit ladata muitakin kun Fritzin eri versioita, sellaiset esim. kuin Crafty ja GNU Chess ovat myös saavuttaneet melko korkean tason, välistä tuntuu, että useissa tilanteissa Shredder on jopa Fritziä tehokkaampi. ChessBase Lightissä voit tehdä pelipöytäkirjoista erilaisia tietokantoja, joista ohjelma laskee aseman esiintymiset aiemmissa tietokannan peleissä, esim. voit havaita, että tähän samaan asemaan on päästy 4623 pelissä, joista lista linkkeineen (laajempia, esim. historiallisten mestareitten pelien tietokantoja voi myös ladata erikseen ilmaiseksi). Voi tehdä erilaisia turnauksia ja taulukoita, joihin liittää vaikka pelipöytäkirjatkin. Turnaustaulukot laskee sen hetkiset tai lopulliset eloluvut (tai seloluvut, neloluvut...) turnauksen aikana. ChessBasesta käsin pääset myös jopa pelaamaan suoraan nettishakkiakin. Eli melko monipuolinen tarjonta mielestäni ja aivan ilmaiseksi.
Kirjoitin artikkelin myös erään shakkiavausrepertuaarien harjoitteluohjelmasta, CPT:stä. Ohjelma on betaversio, joka vieläpä vaatii koneesta .NET Frameworks ympäristön, lisäksi ohjelmassa on muitakin puutteita vielä paljon, mutta betaversion virheet, jos antaa anteeksi, on ohjelma silti todella lupaava. Artikkeli luettavissa tästä.
Mikä sinun mielestäsi on paras shakkiohjelma? Maksullinen tai maksuton, kerro oma mielipiteesi kommentoimalla tätä tekstiä.
Mikä sinun mielestäsi on paras shakkiohjelma? Maksullinen tai maksuton, kerro oma mielipiteesi kommentoimalla tätä tekstiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti